Erik i Alaska

Den 1a till och med 24e maj befinner jag mig i Usa och större delen av tiden i Alaska. Här kommer jag under resans gång skriva om vad som händer med mig här i Staterna.

onsdag 12 maj 2010

Skyline

Efter en sjyst frukost på den lite för dyra vägkrogen rullar jag vidare mot två vandringar under dagen. Den första längs en led vid namn Devil's creek, det slutade mest med att jag blev våt om fötterna av all snö och det kändes ärligt talat som en skogspromenad hemma i Värmland och inte för att klanka ned på de värmländska skogarna men det var väl kanske inte för att se dem som jag for till Alaska. Senare fick jag höra att Devil's creek bli jättefin, men först efter ca 8 miles (1,3 mil) och med tanke på att jag skulle gå tillbaka också så var det kanske lika bra att jag inte fortsatte så långt.

Jag skippade alltså Devil's creek och for vidare mot the Skyline trail. Ett brant på bara en mile som en av servitörerna på vägkrogen rekommenderade. Det blev en mycket trevlig tripp. Halvvägs upp till toppen träffade jag fem andra vandrare (hunden inräknad) som bor i området och vi gjorde sällskap upp. De var mycket trevliga allihop och längs vägen blev det en hel del snack om politik med killen i orange tröja, Randy. Mycket intressant att få en inblick i hur en konservativ alaskabo i 20-års åldern resonerar. Usa är ett land där man sätter frihet i första rummet. Att staten ska gå in och bestämma hur jag ska använda mina pengar, tex för att hjälpa dem som inte har råd med en sjukförsäkring, ingår inte i detta begrepp. Ska man tro Randy så är Obama en socialist som kommer skicka de Förenta Staterna till en ekonomisk kollaps. Det värkar väl i och för sig inte helt orimligt, men jag skulle kanske inte skylla denna kollaps på det nya sjukvårdssystemet. Men missförstå mig inte, jag kan till viss del förstå hur de flesta här, som Randy, resonerar. Och trots allt, är du en arbetande normalinkomsttagare i Usa behöver du inte vänta i 9 månader på att få ditt knä opererat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar